1.Uluslararası Avrasya Enerji Sorunları Sempozyumu düzenlendi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Avrupa Birliği Uyguluma ve Araştırma Merkezi (ÇABMER) tarafından düzenlenen  “1.Uluslararası Avrasya Enerji Sorunları Sempozyumu’nda Türkiye’nin ve bölgenin enerji sorunu ele alındı. Swiss Otel Büyük Efes’te düzenlenen sempozyuma Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr İbrahim Kocabaş,Prof. Dr. Turan Gökçe, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun,  Petkim Socar CEO Danışmanı Hayati Öztürk ve çeşitli ülke ve illerden akademisyenler katıldı.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İbrahim Kocabaş sanayinin en önemli girdisi olan enerjiye ilişkin sürdürülebilir politika imkanları oluşturmak ve bunun zeminini araştırmak için çalıştıklarını belirterek, "Türkiye, öngördüğü 2023 hedeflerine ulaşabilmek için enerji tüketimini yönetebilmelidir. Bugün enerji kullanımında Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden birisi durumundadır. Şimdilerde TANAP gibi bir projeye taraf olmak da konuyu önemli hale getirmiştir" dedi.

İKÇÜ İİBF Dekanı Prof.Dr. İbrahim Attila Acar ise ‘’Enerji, başta sanayi ve üretimin, dolayısıyla kalkınmanın en önemli aktörü haline gelmiştir. Enerjisi olmayanların yaşadığı bağımlılık ekonomik anlamda, ülkeler için önemli riskler taşımaktadır. Türkiye’de İthalatın dörtte biri enerjidir ve 2014 itibariyle enerji talebi en hızlı büyüyen ülke Türkiye’dir. Haliyle bu durum bir bağımlılık doğurmakta ve cari açık sorununu da tetiklemektedir. Bu yüzden konunun, uluslararası bir katılımcı profiliyle tartışılması önemli bulunmuştur. Konunun Uluslararası boyutta ele alınması için Socar, Gazprom, Rosneft ve Eni’den Üst düzey danışmanlar ile Rusya, Azerbaycan, İtalya, Almanya, İsveç, Gürcistan ve Hollanda’dan uzmanların sempozyumumuza katılımı sağlanmıştır.’ diye konuştu.